Grafiekcollectie gemeente Oude IJsselstreek

In opdracht van Cultuurmij Oost schreef ik een voorstel om de grafiekcollectie van de gemeente Oude IJsselstreek, die bestaat uit meer dan 300 werken,  beter te ontsluiten voor publiek. Ik maakte vijf deelcollecties, allemaal met een helder thema. Eigenlijk vijf voorstellen voor een tentoonstelling waar eenvoudig educatieve activiteiten aan gekoppeld kunnen worden. Bij iedere deelcollectie schreef ik een korte tekst.  Opgeleverd in oktober 2018.

Deelcollectie  Wat is het?

Het zijn vormen die je niet direct herkent. Het zijn dingen waar je iets in denkt te zien, maar zodra je met je ogen knippert is het weg. Ik wou zo graag dat ik al mijn gedachten kon onthouden, en af en toe een laatje open kon trekken voor een herinnering. Want voor je het weet is wat je zag weer weg. Maar wat zag ik dan? En wat zie jij? Er zijn kegels, vlakken, cirkels, en af en toe een schaduw. Een werk dat op een vliegtuig lijkt, maar dan van vroeger. In ballonnen die ook letters zijn herken ik twee woorden: ZAPP en TOYS. Er is een variant van ‘boter, kaas en eieren’, en ook een zelfverzonnen spel. Cirkels in verschillende soorten en kleuren. Driehoeken in een grotere driehoek, alles met veel geometrie. Ergens zie ik een opbollend gestreept dekbed. Ligt daar iemand onder? In mijn ogen brandt een nabeeld, vanaf nu zie ik altijd zwarte en witte blokjes dansen in mijn hoofd. Een streepjescode die opeens een rits wordt, wie verzint zoiets? Droedels op een wit vel vragen om voorrang, een auto rijdt een vol gekrast rondje. En als ik deze twee vormen bij elkaar doe, heb ik een hondje. 

Reinier Lucassen

Deelcollectie In en om het huis

We hebben allemaal een rommella. En een fruitschaal waar eigenlijk altijd appels in liggen. De schillen gooien we meestal direct weg. Maar eigenlijk zijn schillen mooi om naar te kijken, zo in een krul. En wortels dan, met die diepe groeven, de wapperende blaadjes van een bloem. Mes ernaast, mooi stilleven van alledag. Gereedschap slingert op tafels, de lepels en koffiekannen kijken goedkeurend toe. Twee stoelen bij de tafel voeren een serieus gesprek. Een koffiepot wiebelt op tafel met dansende poten. Een halve gitaar in de lucht. Een theepot en haar kopjes staren dromerig de tuin in. Een kam wuift naar de schaar. De poëzie van het dagelijks leven laat zich het beste zien in keukens en op tafels. Daar bewaren wij de tijd, daar doen we de dingen die moeten. 

Pieter BecksDeelcollectie Natuur

De natuur is veel dingen. Het is een trillende lijn die een horizon verbeeldt. Het is een rijtje strepen gemaakt met houtskool, een rijtje dat wel een laan met bomen lijkt. Maar ook zijn het wolken in gekke kleuren, groene bomen en een vogel die vliegt. De natuur is veraf, maar ook dichtbij. Een boerderij met groene vlekken langszij, een bamboeplant met takken als vingers. Een bos met altijd herfst. Lijnen die ook een rivier zijn, een uitzicht naar links en rechts. Een berg waarop ik vormen zie, het lijken wel mensen. Bloesembomen die gekust worden door de zon. Een scheve struik, een netjes geordend plaatje, wuivende palmen en een beest o zo vrij. Buigende sprieten en een zonsondergang of twee. Een wolkenlucht zwaar van regen. De natuur zingt rond in mooie kleuren en vormen en maakt dat ik anders kijk. In jouw hoofd zijn bomen anders dan bij mij. 

Paulien Wittenrood